Geplaatst op

Microgroenten als vitaminebommetjes voor vogels

mokybird-kers

In deze blog wil ik je iets vertellen over microgroenten.
Wat zijn het, wat heeft het voor nut, hoe maak je microgroenten voor vogels, welke zaden gebruik je en hoe gezond is het voor onze vogels?
Zoals uitgebreid in mijn kookboek beschreven staat hoe je kiemen moet laten uitkomen. En een klein stukje over microgroenten. In deze blog wil ik graag wat meer ingaan op de vitamine bommetjes voor onze vogels.

Microgroenten zijn kleine, niet volledig uitgegroeide groenten. Het zijn kiemen van zaden of kruiden die verder zijn gegroeid en er kleine groene blaadjes ontstaan. De microgroenen zijn veelzijdig en super gezond.
Microgroenten zijn eenvoudig om te maken, omdat deze op verschillende locaties kunnen worden gekweekt. Waaronder buiten, in een kas en zelfs op je vensterbank.

In de kleine plantjes zitten heel veel gezonde stoffen. Volgens onderzoek bevatten de plantjes veel vitamines, waaronder vitamine A, C, E en K, veel soorten zijn ook rijk aan kalium, magnesium en koper.

Omdat de plantjes zo nog zo klein zijn, bevatten ze wel 25 tot 40 keer zo veel vitamines per 100 gram vergeleken met de volwassen plant!

kiko kiemtray mOKY bird
Kiko inspecteert of de microgroenten al lekker zijn

Welke żaden kun je zoal gebruiken?

Enkele zaden:
waterkers
tuinkers
radijskers
rucolakers
tarwegras
broccoli
rucola
biet
haver
zonnebloem
rode klaver

Kies żaden die voor menselijke consumptie zijn.

Bij kiemen eet je de zaden.
Bij microgroenten eet je de blaadjes.

Hoe maak je die super gezonde microgroenten voor vogels?

Je kweekt heel eenvoudig je microgroenten voor vogels door twee vellen keukenrol op een bord te leggen, zorg dat deze doorweekt zijn met water en daarop de zaden strooien. Hou de keukenrol vochtig!
Eenvoudiger kan het niet, maar wél leuker en daarom verkoopt MOKY bird de handige Birdie Microgroenten Tray met verdeling zodat je maar liefst zes verschillende zaden per keer kan kweken. Lekker veel afwisseling voor onze vogels dus!
Deze tray werkt zelfs nog eenvoudiger. De bak doe je vol met water, in de verdeel bakjes doe je stukjes keukenrol en daarop strooi je de zaden. Kijk om de paar dagen even of de wortels bij het water kunnen en anders doe je er wat water bij.

MOKY bird tray met groen
Birdie Microgroenten tray

Ook kun je in de supermarkt microgroenten kopen. Let er op dat er geen look tussen zit.

Het verschil tussen kiemen en microgroenten

Kiemen zijn de ‘spruiten’ uit zaden van granen, kruiden en peulvruchten die je een paar dagen na ontkieming kunt eten. Ze zijn zeer rijk aan vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen en beschermende stoffen. Microgroenten groeien na het kiemen nog 7 tot 21 dagen door, met behulp van water, licht en warmte.
Je kunt ze oogsten als de eerste mini-blaadjes ontstaan.
Bij kiemen eet je de zaden op. Microgroenten worden zonder het zaadje gegeten, omdat de blaadjes afgeknipt worden. De gehaltes aan voedingsstoffen zijn altijd hoger dan in de volwassen plant.

Microgroenten zijn eigenlijk gewoon babyplantjes. Ongeveer 2 tot 5 centimeter hoog.
Omdat microgroenten blaadjes moeten krijgen, groeien ze in het licht.

Ondanks het mini formaat zitten de kleine plantjes vol met vitaminen en andere voedingsstoffen. Ze bevatten ook al alle stoffen die de volwassen plant in zich heeft. Echte vitamine bommetjes dus!

Geef de microgroenten aan je vogels door de chop of apart in een bakje.

Geplaatst op

Een vers ontbijtje maken voor je papegaai is niet moeilijk!

Want kijk eens in je koelkast wat je daar allemaal in hebt liggen aan verse producten.
Je hebt het gewoon al in huis: een vers ontbijtje voor je vogel!


Ik hou zelf erg van salades, dus heb ik altijd verse ingrediënten in de koelkast liggen.

Deze foto ziet er ‘fancy’ uit, maar eigenlijk zijn het een paar verse producten bij elkaar gedaan in de voerbak en daar kunnen mijn vogels lekker in graaien. Soms wippen ze de dingen eruit waar ze geen trek in hebben, soms eten ze alles op. Het is per dag, per vogel en per product wisselend. Dus ik bied ze over het algemeen een grote variatie van producten aan.

Wat zit er in dit lekker vers ontbijtje:


Bieten reepjes gesneden
Rode kool in reepjes gesneden
Mais plakje
Meloen stukje
Gemengde sla
Broccoli kiemen
Passievrucht
Sinaasappel schijfje (eerst de schil wassen)
Italiaans kruiden erover strooien
en Chop Topper Blij om het af te maken

Nog een voorbeeld

Misschien heb je niet al deze producten in huis, maar wel deze:
Zoals je kan zien zijn dit ‘normale’ producten uit de supermarkt.

MOKY bird - lekker ontbijtje
Wat heb jij in je koelkast liggen?

Spinazie
Wortel
Courgette
Champignon (kastanje)
Aardbeitje
Snijboon
Dragon
Zwart sesamzaad

Kortom: kijk eens in jouw koelkast, wat heb je liggen en waarvan denk je dat je vogel(s) het lekker zouden kunnen vinden? Probeer het gewoon eens!
Snij de ingrediënten grof, of juist klein, in blokjes of reepjes, maal door de keukenmachine.
Kijk waar jouw vogel blij van wordt 🙂
Je kan altijd blijven experimenteren en varieer vooral veel met verschillende producten.

En heb je inspiratie nodig, of weet je niet welke producten je allemaal kan gebruiken, dan is het kookboek voor papegaaien misschien wel iets voor jou!
Die staat vol met recepten, tips, een handige voedingsgids met de producten die je mag gebruiken voor je vogel en nog veel meer!

kookboek voor papegaaien
Geplaatst op

Donatie aan stichting Vrolijke Papegaai

MOKY Bird is niet voor niets trots op stichting Vrolijke Papegaai.
Vrolijke Papegaai geeft al meer dan 10 jaar voorlichting en informatie over het houden van (huiskamer)papegaaien. Al vele jaren lang hebben zij honderden mensen informatie gegeven en geholpen met het Vrolijk maken van hun papegaai!
De stichting organiseert workshops waar theorie en praktijk rond papegaaien aan de orde komen. Uiteraard is er ook de kennismaking met de opvangpapegaaien, waardoor adoptie mogelijk in zicht komt. 
Ook worden er papegaaienevenementen georganiseerd zoals wandelingen en meetings, waar mensen en vogels elkaar kunnen ontmoeten.

Omdat de stichting financieel geheel afhankelijk is van subsidies heeft MOKY Bird , in samenwerking met haar klanten, met liefde een bijdrage gedaan via de Foerageer Pret om de geweldige en soms ook noodzakelijke werken van deze stichting te steunen. 
Kijk gerust eens op haar website: www.vrolijkepapegaai.nl

Geplaatst op Geef een reactie

Foerageren met een foerageer schaal

MOKY Bird kaketoe foerageren

Foerageren is alles wat een papegaai of parkiet moet doen om aan zijn dagelijkse portie eten te komen.
In de natuur gaat dit automatisch, maar in de woonkamer moeten wij als verzorgers ervoor zorgen dat we leuke foerageer speeltjes of een mooie foergeer schaal aanbieden.

In de natuur

In de natuur gaat de kromsnavel ’s morgens en in laat in de middag op zoek naar voedsel.
Dat is niet zo eenvoudig. Er moet eerst gezocht worden naar een goede voederplaats waar voldoende voedsel te vinden is. Ze moeten zoeken, schoonmaken en kraken, pellen en breken.
Daarnaast moeten ze ook alert zijn op de vele gevaren die dreigen.
Onze vogels zijn prooidieren, dus gaan ze met een hele groep vogels naar de juiste plek om daar gezamenlijk te eten. In de groep zijn ze veiliger dan alleen. Er zijn tenslotte altijd vogels die zeer alert zijn en opletten of er geen rovers in de buurt zijn en hiervoor waarschuwen. Daarnaast wordt door het grote aantal vogels de kans kleiner dat je gepakt wordt door een roofdier.

Zo zijn vrije vogels een aantal uren per dag bezig om intensief aan voedsel en water te komen.

In de woonkamer

Maar bij ons in de woonkamer hebben ze een ‘lopend buffet’ en hoeven ze helemaal niet op zoek te gaan naar voedsel. Het staat tenslotte elke dag op dezelfde plek in de kooi klaar.
Dit stimuleert je vogel niet om op onderzoek uit te gaan.

Foerageer schaal

Om foerageer-gedrag te stimuleren en je vogel lekker bezig te laten zijn, kun je foerageer-speeltjes verkrijgen waarin je voedsel kan doen. De vogel moet nu aardig wat moeite doen om het eten uit die speeltjes te halen. Zo zijn ze wel even bezig. Naast het kopen van die foerageer speeltjes, kan je zelf ook aan de slag gaan om voedsel te verstoppen in zelfgemaakte speeltjes.
Maar er is nog een manier om je vogel te stimuleren om voedsel te zoeken:
Dat is het plaatsen van een foerageer-schaal. 
Dit kan van alles zijn: een lage (oven) schaal, schotel of bak. Zet de schaal onder in de kooi neer. Vul de schaal bijvoorbeeld met de Foerageer Pret van MOKY Bird.

MOKY Bird 2 foerageer bakken

Daarin zitten diverse kruiden, geurige bloemen, bladeren, takjes etc. Als je er ook nog een handje zaden, wat kiemen, pellets of een handje Chop Topper of Deli Mix doorheen mixt, dan kan je vogel op zoek (foerageren) naar deze gezonde hapjes. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een propje papier met daarin een stukje noot. Al scharrelend en pikkend vind hij kleine lekkere hapjes. Tussendoor kan hij nog wat knagen op een stokje of schors, vind hij hier en daar een kruidje, of een lekker bloempje. Gooi er ook kleine voetspeeltjes in.

Uren kunnen ze zich vermaken met de inhoud van de foerageer-schaal.

Let er wel op dat je vogel niet broeds is, anders maakt ze van de schaal een mooi broedplekje…

Geplaatst op Geef een reactie

Eten zoals in de natuur!

De behoefte aan écht gezonde voeding voor onze papegaai of parkiet wordt steeds groter. Meer en meer willen we onze vogel(s) een goed alternatief bieden voor wat ze normaal in de natuur tot zich zouden nemen. Eten zoals in de natuur en natuurlijke voeding. Dat willen we onze vogels vooral aanbieden omdat gebleken is dat het zoveel baat heeft voor hun algehele gezondheid. Maar hoe doen we dat nou precies?

Voorkomen is beter dan genezen
De meeste vogelziekten en -aandoeningen zijn terug te voeren op slechte voeding. Voorkom dat je vogel(s) ziek worden als gevolg van ondervoeding (te weinig voedingsstoffen) en vermijd de hoge nota’s van de dierenartsen. Daarom is het verstandig om de juiste voeding voor onze vogels te leren. Nieuwe eigenaren gaan te vaak vanuit de dierenwinkel of fokker naar huis met informatie over voeding die ronduit gevaarlijk is voor hun vogels…

Foerageren

Bekijk de vogels buiten en je zal er veel op de grond zien scharrelen. Ze huppelen of lopen rond op zoek naar iets eetbaars. Denk hierbij aan rijpe of gekiemde zaden en pitten, fruit, kruiden, noten, bloemen en soms hier en daar een insect: dát is natuurlijke voeding 😉
Papegaaien en parkieten doen in de natuur niet anders. Kromsnavels besteden tot soms wel 70% van hun dag om voedsel te vinden (foerageren). Scharrelend op de grond of juist in de boomtoppen zoeken ze zo hun dagelijkse kostje bij elkaar. Dat bestaat uit verschillende voedingsstoffen al naar gelang het seizoen en waar ze zich bevinden op onze aarde. Eenmaal gevonden, moet het voedsel ook nog worden geschild of opengebroken.
Daarnaast zijn ze bovendien bezig met socialiseren, het verzorgen van het verenpak, slapen & in het seizoen: zorgen voor een nest en jongen.

Fastfood

Vergelijk het niveau van bezig zijn met het zoeken naar natuurlijke voeding en de de typische ‘fastfood’-levensstijl die de meeste vogels bij ons in de huiskamer ervaren. Elke dag wordt hun eten netjes bij ze bezorgd. Vaak mooi gehakt, netjes in een bakje.
Hmmm, dus hoe moeten ze de rest van hun dag doorbrengen?
Gebrek aan activiteit leidt tot verveling, wat vaak resulteert in frustratie en abnormaal, zelfdestructief gedrag, zoals het plukken van veren of afwijkend gedrag zoals bijten en schreeuwen. Het is mogelijk om deze problemen te vermijden/voorkomen door gebruik te maken van een verscheidenheid aan foerageer mogelijkheden (gekocht of zelfgemaakt). Welk op verschillende niveaus in de kooi of speelboom zijn geplaatst.

MOKYBIRD Kiko met foerageerspeeltje.

Het is leuk, leerzaam en tijdverdrijvend voor de vogels om het voedsel op verschillende plaatsen in de kooi te ‘verstoppen’. Hierdoor blijven ze bezig en worden ze uitgedaagd. Zo wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd en is eten op deze manier veel natuurlijker en leuker.

Door droogvoer zoals de Kruiden & Bloemen Mix of (zelf)gebakken koekjes in kleine hoeveelheden in foerageer-speeltjes te verstoppen geef je de vogels de uitdaging dit uit de speeltjes te peuteren en lekker bezig te zijn.
Hier ga ik graag nog een keer dieper op in.

Natuurlijke voeding

De beste voeding voor jouw papegaai is dus natuurlijke voeding: zoals verse (blad)groenten.
De Voeding Gids voor Papegaaien bevat lijsten met goede, minder goede en slechte voedingsmiddelen voor jouw vogel.

Voeding uit de natuur: wildpluk

Dit wordt steeds populairder naarmate we leren wat vogels in het wild consumeren. Groene verse tuinproducten en bepaald onkruid staan dichter bij een natuurlijk dieet. Zorg dat je op plekken plukt waar geen auto’s langsrijden (uitlaatgassen en rot) of waar honden hun behoeften doen.

Een aantal natuurlijke kruiden zijn:
Muur
Paardebloemen
Melkdistel
Vlierbloesem en Vlierbes
Meidoorn bessen
Weegbree

Tensotte chop / rauwe salade

Lees daarvoor de blog: Lekkere Chop voor Papegaaien

Op de pagina www.kokenvoorpapegaaien.nl probeer ik al heel wat jaren een leuke variatie aan papegaaien recepten aan te bieden. Bijvoorbeeld recepten van heilzame salades en gezonde koekjes. Zodat je die thuis na kan maken.

Geplaatst op Geef een reactie

Lekkere Chop / Salade voor Papegaaien

Chop of in gewoon Nederlands: Salade, is bijvoorbeeld een fijngehakte mix van verse ingrediënten zoals groenten en fruit dat aan vogels kan worden gevoerd.

Waarom een salade?
Ten eerste eten vogels in de natuur wat er in het seizoen voor handen is. Puur natuurlijke producten; onbewerkt en ongekookt. Ook drinken ze een natuurlijke ‘thee’ van water, vermengd met takjes, bladeren, bloemen, wortels en kruiden. Gebrouwen door de hitte van de zon.
Waarom zouden we oude verstofte zaden aanbieden? Of gekookte en geperste brokken met veelal allerlei synthetische toevoegingen?
Wees eerlijk: dat klinkt toch niet echt lekker?
Nee, dat klinkt niet lekker!

Wat gaat er in een salade?

chop-hakmix-MOKYBird

Er zijn veel ingrediënten en combinaties die in een salade kunnen worden gebruikt.
Het idee is om alles fijn te hakken, maar niet te pureren, zodat vogels er lekker doorheen kunnen pikken.
Onderaan de pagina staat een gratis download link voor een PDF met recepten.
Ga naar de website Koken voor Papegaaien, waar nog veel meer recepten verkrijgbaar zijn.

Veel ingrediënten kunnen rauw worden gebruikt. Ik spoel meestal de groenten af, snij deze grof en doe dan kleine porties even in een keukenmachine voordat ik het allemaal samen in een kom meng.

Wil jij weten welke producten geschikt zijn voor je vogel(s) en welke niet, dan is De Voeding Gids voor Papegaaien de Voeding Gids voor Papegaaien een handig naslagwerk. Dit is een uitgeklede versie die in het Kookboek voor Papegaaien staat.

Als richtlijn zou ik zeggen:
60% verse groenten
20% kiemgroenten
10% Fruit
10% droge ingrediënten zoals zaden en kruiden
Daarnaast gebruik je lekkere toppings zoals :
fruit, noten, zaden & pitten of kijk naar onze Chop Toppers (ook afzonderlijk verkrijgbaar).
Salades kunnen zo eenvoudig of gecompliceerd zijn als je zelf wilt.

Rauwe biologische groenten zijn niet bewerkt. Ze bevatten alle vitaminen, mineralen en enzymen die nodig zijn voor een evenwichtige geestelijke en lichamelijke gezondheid van je vogel. Deze puur natuurlijke, onbewerkte voeding geeft het lichaam energie. Rauw voedsel is vrij van zuivel, suiker, additieven en bevat weinig complexe eiwitten. 

Introduceren

gezond-ontbijt-MOKYBird

Een salade kan er bij de eerste introductie voor je vogel erg onbekend uitzien. Dus ze hebben misschien wat hulp nodig om te beseffen dat het in feite lekker voedsel is!
Heeft je vogel een favoriete groente, fruit of noot? Meng dit dan door de mix. Als ze deze favoriete stukken uitkiezen, zullen er waarschijnlijk aan hun snavel andere ingrediënten blijven hangen en dit ook proeven.
Gooi niet-opgegeten salade altijd na 8 uur weg. Voor vogels die nog geen groente of fruit eten, kan de vertrouwde zadenmix door de salade worden gemengd. De hoeveelheid hangt af van de vogel.

Voor echt kieskeurige vogels; 3 delen zaad: 1 deel salade kan een startpunt zijn. Als ze eenmaal vertrouwd zijn met het nieuwe dieet, verminder dan geleidelijk de hoeveelheid zaad die je toevoegt en verhoog de salade.
Je zal waarschijnlijk merken dat ze aanvankelijk niet alles opeten. Maar na verloop van tijd gaan ze avontuurlijker worden. Geef geen buitensporige hoeveelheden waarbij je vogel uitsluitend favorieten kan uitkiezen en geen trek heeft in het nieuwe voer.
En probeer eens een andere manier van snijden (blokjes, reepjes, grove of fijne stukken). Textuur doet veel voor smaak- en eetervaring.

Ingrediënten:

Een kleine opsomming met eenvoudige ingrediënten die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor een lekkere salade:

Gehakte rauwe groenten

Broccoli, wortelen, venkel, rode biet, pompoen, paprika, bloemkool, maïs, pepers, komkommer, spinazie en kruiden.

Natuurlijke enzymen die worden aangetroffen in rauw plantaardig voedsel zijn essentieel voor een goede spijsvertering en een goede gezondheid.

Gekiemde zaden

Kiemen zijn zaden die zijn ontkiemd en die planten worden. 
Je vogel heeft eiwitten, mineralen, vitamines, lipiden (gezonde vetten) en koolhydraten nodig.
Denk maar aan het enorme aanbod aan vegetatie dat beschikbaar is in de natuurlijke habitat van je vogels. 
Er ontspruit altijd wel iets in de weelderige jungle. 
Papegaaien hebben in de natuur, op slechts een korte vlucht verwijderd, een rijk scala aan planten, zaden, spruiten, fruit, bessen, noten en meer tot hun beschikking. 
Hoe kun je dit overdadige dieet nabootsen? Door rauwe groenten, kruiden, fruit, granen, noten en natuurlijk kiemen aan te bieden. Wat valt er allemaal te spruiten? Granen, zaden en pitten, peulvruchten en noten.
Denk aan onder andere boekweit, kamut, quinoa, radijs, broccoli, bieten, groene erwten, linzen, aduki en mungbonen.



Kiemen is een gezonde manier om de voeding van je papegaai te verbeteren. Gekiemde zaden zijn een zeer voedzaam ‘levend’ voedsel. Verse kiemen zitten vol met antioxidanten en voedingsstoffen. Kiemen voorzien je papegaai of parkiet van vitamine bommetjes die niet beschikbaar zijn in zaden of de meeste pellets. Kiemen bevatten veel van de sporenelementen, vitamines en enzymen die nodig zijn voor weefselherstel en een gezonde spijsvertering.

Veel voedingsmiddelen zijn giftig wanneer ze niet verhit worden. Dit zijn bijvoorbeeld: aardappelen, peulvruchten, eieren, alle soorten bonen, pastinaken, vis en vlees.

Droge ingrediënten

Deze worden in kleine hoeveelheden gebruikt om het vocht van de groenten op te nemen: havervlokken, chiazaad, lijnzaad, sesamzaadjes, biologische zaden en pellets.

Voorbeeld Recept:

2 wortelen
1 broccoli
1 middelgrote rode biet
2 pepers
2 paprika’s
½ kopje gekiemde zaden
handje havermout

Hak de ingrediënten fijn en meng alles door elkaar.
Top af met wat stukjes noot, sesamzaad of andere zaad/pitten (Chop Topper ) of heerlijke Kruiden & Bloemen Mix.

Eenmaal gemaakt, laat dan voldoende salade in de koelkast staan om te bewaren voor de volgende dag.
Vries de rest in porties in, die groot genoeg zijn voor 1-2 dagen. Afhankelijk van de grootte en aantal vogel(s), kun je dit doen in een ijsblokjes-bakje, kleine Tupperware bakjes of diepvrieszakjes.

Levend voedsel ofwel rauw voedsel is: fruit, groenten, verse groene kruiden, kiemgroenten, ongebakken & ongezouten noten, pitten en zaden in hun natuurlijke, onbewerkte vorm.

Hoeveelheden om te voeren:

Hangt uiteraard af van je vogel, maar als gemiddelde:
Grasparkiet / Agapornis: 1-2 theelepels
Valkparkiet / Conure / Halsband: 1 – 2 eetlepels
Edel / Kaketoe/ Grijze Roodstaart / Amazone: 2-4 eetlepels

.

Wil je nog een recept uit proberen?

Download dan DEZE gratis PDF.

Geplaatst op Geef een reactie

Alles over Gezonde voeding voor je Papegaai & Parkiet

Heb jij ook zoveel moeite om uit te zoeken wat nou echt gezonde papegaai voeding is?
Hieronder zal ik proberen uit te leggen waar je op kan letten als je op zoek bent naar gezond, voedzaam eten voor je vogel. Uiteraard ben ik geen voedingsdeskundige maar in de afgelopen dertig jaar heb ik wel veel onderzoek gedaan naar papegaaien voeding. Gewoon omdat ik mijn vogels het beste wil aanbieden wat er te krijgen is.

Zaad

In de afgelopen jaren is gebleken dat gezonde papegaai voeding niet bestaat uit louter zaden(mix). Er zitten onvoldoende voedingsstoffen in de vaak oude, vervuilde zaden en door gebrek aan die broodnodige voedingsstoffen en vervuiling, kunnen vogels zeer ziek worden.

zaadmengsel
zaadmengsel

In de natuur eten vogels wel degelijk zaden maar alleen in een kort gedeelte van het jaar. Namelijk op het moment dat ze beschikbaar zijn. Dus onrijpe zaden aan de plant, zaden die rijp zijn en zaden die aan het kiemen zijn.
De voedingsstoffen in deze zaden is dan optimaal.
Deze zaden kunnen we echter niet vergelijken met de zaden uit de traditionele landbouw. Daar worden de zaden geoogst als ze nog lang niet rijp zijn. Deze bevatten veel vet en ook ontbreken de nog niet aangemaakte vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen. Daarom zullen vogels in het wild deze zaden niet eten.

Een eenzijdige voeding aan onze vogels in de huiskamer van alleen gedroogde, oude, onrijpe zaden is onvoldoende voor een goede gezondheid van de vogel.

Toch worden slechte zaadmixen volop aangeboden in de speciaalzaken. Deze worden voornamelijk aangeschaft door onwetendheid en omdat deze relatief goedkoop in aanschaf zijn.
Een nadeel bij deze goedkope mixen is dat zaden vaak buiten Europa in de handel komen zodat deze zeer lang onderweg zijn. In die landen wordt vaak ook nog landbouwgif gebruikt die in Nederland al tientallen jaren verboden zijn. Ook de slechte bewaarplaatsen van de importeurs en groothandels verslechteren de kwaliteiten het zaad (o.a. schimmels).
Er moet zeker rekening worden gehouden met de vogels die alleen de lekkere zaden uit deze mixen eten. De rest laten ze liggen voor wat het is, of kieperen deze uit de voerbak…
Ondervoeding (dus voeding zonder, of met heel weinig voedingsstoffen) is een sluipmoordenaar. Je ziet het niet meteen aan je vogel, maar ondervoeding ontneemt langzaam wel goed functionerende functies in het lichaam van je vogel.

Pellets

Pellets zijn in de jaren 90 van de vorige eeuw op de markt gekomen als tegenhanger van de zaden-mixen.
Het zijn geperste brokjes. Ze bestaan onder andere uit granen, zaden, pitten, groenten en fruit.
Een voordeel van deze kant en klare brokjes zouden kunnen zijn dat er een gevarieerd aantal voedingstoffen inzitten. Zo kunnen de vogels niet meer kieskeurig alleen de lekkerste zaadjes uit de voeding halen. Met pellets krijgen ze dus elke dag dezelfde voedingsstoffen binnen.

Een nadeel van de kant en klare brokjes is dat de ingrediënten eerst worden verhit op hoge temperaturen (soms wel tot 240 graden). Dit gebeurt om de houdbaarheid van de brokjes te kunnen garanderen.
Koken van voedingsmiddelen zorgt voor chemische veranderingen in het voedsel en bepaalde voedingsstoffen gaan dus deels verloren.
Er zijn een aantal vitaminen die zeer gevoelig zijn voor hitte. Zo breekt hitte vitamine B1, B5, en vitamine C af. 
De gekookte brij wordt vervolgens onder hoge druk door een mal geperst in de juiste vormpjes.

Veel fabrikanten beweren dat deze brokjes een volledig vogelvoer is. Dat elke pellet alle vereiste (toegevoegde!) voedingselementen in de juiste verhouding bezit. Vrij van schimmels door de verhitting. Met toevoegingen om de pellet nog smakelijker te maken.
Deze toevoegingen zijn o.a.: kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen, maar ook conserveringsmiddelen.

Wil je een toch een pellet naast de verse hakmix geven? Let dan op of de voedingsstoffen biologisch geteeld zijn en dat er geen toevoegingen inzitten zoals smaak-, geur- en kleurstoffen. Lees het etiket goed en Google anders op merknaam en ingrediënten.

Diverse merken papegaaien pellets

Toevoegingen om de pellet nog smakelijker te maken.

Ziekten

Een groot deel van Nederlandse papegaaien lijden aan de schimmelziekte Aspergillose.
Je vogel is gevoelig voor schimmels als een vogel ofwel extreem veel schimmelsporen binnenkrijgt (bijvoorbeeld uit verkeerde voeding), ofwel als een vogel een erg slechte weerstand heeft.

Veel vogels worden gevoerd met uitsluitend goedkope zaadmengsels of voedingsarm voedsel. Hierdoor is er een tekort aan vitaminen en mineralen en zijn vogels snel vatbaar voor ziekten.
Dit is helaas niet meteen zichtbaar aan de buitenkant. Veel papegaaien eigenaren zijn dan ook in de veronderstelling dat de vogel gezond is. Vogelartsen zien helaas veel kromsnavels met deze schimmelziekte.
Daarom is het tijd om te leren wat je gevleugelde huisvriendje(s) wel moeten eten om gezond en vitaal te blijven!

Gezonde papegaai voeding

Salade

Een salade is een super eenvoudig te maken maaltijd voor je kromsnavel. Met verse ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. Denk hierbij aan lekker veel verse groenten en vers fruit, maar bijvoorbeeld ook kiemen en kiemgroenten die vol zitten met super gezonde vitamines en mineralen.
Dit kan je elke dag klaarmaken voor je vogel(s).
In mijn Kookboek voor Papegaaien staan veel lekkere salades voor je vogel en nog veel meer handige tips & tricks.

Verse ingrediënten in plaats van (synthetische) toevoegingen!

Chop / Hakmix

Wil je het jezelf makkelijk maken, dan is dit een handige manier om je vogel te voorzien van goede voedingsstoffen.
Chop, of in het Nederlands: Hakmix, verwijst naar een fijngehakte mix van vers en gekookt voedsel dat aan vogels wordt gevoerd. Gelukkig is de populariteit hiervoor toegenomen.
Hakmixen zijn een geweldige manier om nieuw voedsel te introduceren bij vogels die kieskeurig zijn wat ze eten. Het is een gemakkelijke manier om dagelijks een breed scala aan voedingsmiddelen aan te bieden, omdat de mix in een grote batch kan worden gemaakt en ingevroren, waarbij een dagelijkse hoeveelheid kan worden ontdooid.
Het algemene idee is om alles fijn te hakken, maar niet te pureren, zodat vogels er lekker doorheen kunnen pikken.
In eerste instantie zou ik de mix zo maken dat ongeveer 1/3 van de mix voedsel is dat je vogel kent en graag eet.

Ik heb HIER een gratis download voor jou met eenvoudige recepten.
Ga voor meer voorbeelden naar mijn blog over Lekkere Chop/Hakmix voor Papegaaien of naar de website van Kokenvoorpapegaaien waar veel recepten gratis verkrijgbaar zijn.

Het eten van rauwe groenten is ontzettend gezond en belangrijk. Alle vitaminen en mineralen blijven behouden.

Ingrediënten

De hakmix is gemakkelijk en snel klaar te maken en buitengewoon voedzaam voor jouw vogels. Maar dit is alleen voedzaam en gezond als je de juiste ingrediënten erin stopt. Hoe groter de variëteit en voedzamer de ingrediënten, des te beter het voor jouw vogel zal zijn.

Welke ingrediënten je in je hakmix moet opnemen, is helemaal aan jou. Doe onderzoek naar gezonde voeding voor jouw papegaaiensoort om erachter te komen wat gezond en voedzaam voor hen is. Vaak bestaat de hakmix uit veel rauwe (biologische) groene bladgroenten, wortelgroenten en pompoen. Daarnaast kan je een kleine hoeveelheid producten toevoegen die gekookt moeten worden. Denk hierbij aan bonen (altijd eerst weken), granen en bruine of wilde rijst, quinoa en andere gezonde ingrediënten zoals kiemen. Door droge ingrediënten toe te voegen, zoals tarwegraspoeder, gezonde (biologische) zaden zoals hennepzaad en lijnzaad, kokoschips, blijft de mix droger, wat resulteert in een beter bevroren product. In het Kookboek voor papegaaien staan ook checklijsten met verboden voedingsmiddelen en ingrediënten die je juist wel kan gebruiken.

Bereid de hakmix voor om in te vriezen 

Kook eerst de ingrediënten die gekookt moeten worden. Gebruik vervolgens een keukenmachine om de groenten grof te hakken en voeg ze toe aan het gekookte, afgekoelde voedsel en de droge ingrediënten. Meng het goed, doe het in afsluitbare zakjes/bakjes en bewaar het in de vriezer. Verwerk de groenten niet te lang. Je wil dat ze de juiste maat hebben voor je vogel(s), maar je wil geen ‘brij’. Het pulseren van de keukenmachine is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je een mooie grove stukjes krijgt.

gezonde dagelijkse hakmix voor papegaaien en parkieten

Tenslotte

Nu je begrijpt dat heerlijke knapperige verse groenten en sappig vers fruit de gezondste manier is om je vogel(s) aan te bieden, wil je hiermee natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Wat een teleurstelling als je vogel niet meteen staat te springen om die gezonde voeding te eten… En eigenlijk alleen maar de zaden en/of pellets wil eten die hij altijd gewend is.

Hierover schrijf ik binnenkort een ander artikel. Zodat je vogel langzaam kan wennen aan deze voedingswijze. Of lees het in het Kookboek voor Papegaaien hoe je dit eenvoudig kan introduceren.
Ik kan uit ervaring vertellen dat je vogel uiteindelijk ‘s morgens staat te springen om te kijken wat voor lekkers en gevarieerde maaltijd je voor hem klaargemaakt hebt.
Zonder al te veel tijd hieraan te hoeven besteden want een portie basis hakmix haal je elke avond voor de volgende ochtend uit de vriezer en laat je ontdooien in de koelkast. Je voegt alleen nog wat lekkere Chop Toppings toe. Lekker elke dag gevarieerd en gezond!

Geplaatst op

Eindelijk online!

.

Vandaag de Website MOKY Bird online gezet.
Wat een fijn gevoel dat mijn harde werken nu zichtbaar is geworden.
De website Koken voor papegaaien staat al jaren online en daar werd zo vaak geoppert of er ook een receptenboek kon verschijnen.
Nou, bij deze 😀
Er zijn inmiddels twee kookboeken verschenen die een prettig naslagwerk zijn van de webpagina, maar ook voorzien zijn van nieuwe recepten, handige tips en weetjes. (tweede kookboek volgt)

Daarnaast zijn de ingrediënten voor de (afbak) koekjes en pellets met de grootste zorg gedroogd, op lage temperatuur, zodat de ingredienten hun voedingstoffen behouden.

Ik hoop dat ik aan een vraag heb voldaan en wie weet wat er nog meer uit groeit.
Voor nu, kijk lekker rond: veel lees- en uiteraard kookplezier!