Geplaatst op Geef een reactie

Lekkere Chop / Salade voor Papegaaien

Chop of in gewoon Nederlands: Salade, is bijvoorbeeld een fijngehakte mix van verse ingrediënten zoals groenten en fruit dat aan vogels kan worden gevoerd.

Waarom een salade?
Ten eerste eten vogels in de natuur wat er in het seizoen voor handen is. Puur natuurlijke producten; onbewerkt en ongekookt. Ook drinken ze een natuurlijke ‘thee’ van water, vermengd met takjes, bladeren, bloemen, wortels en kruiden. Gebrouwen door de hitte van de zon.
Waarom zouden we oude verstofte zaden aanbieden? Of gekookte en geperste brokken met veelal allerlei synthetische toevoegingen?
Wees eerlijk: dat klinkt toch niet echt lekker?
Nee, dat klinkt niet lekker!

Wat gaat er in een salade?

chop-hakmix-MOKYBird

Er zijn veel ingrediënten en combinaties die in een salade kunnen worden gebruikt.
Het idee is om alles fijn te hakken, maar niet te pureren, zodat vogels er lekker doorheen kunnen pikken.
Onderaan de pagina staat een gratis download link voor een PDF met recepten.
Ga naar de website Koken voor Papegaaien, waar nog veel meer recepten verkrijgbaar zijn.

Veel ingrediënten kunnen rauw worden gebruikt. Ik spoel meestal de groenten af, snij deze grof en doe dan kleine porties even in een keukenmachine voordat ik het allemaal samen in een kom meng.

Wil jij weten welke producten geschikt zijn voor je vogel(s) en welke niet, dan is De Voeding Gids voor Papegaaien de Voeding Gids voor Papegaaien een handig naslagwerk. Dit is een uitgeklede versie die in het Kookboek voor Papegaaien staat.

Als richtlijn zou ik zeggen:
60% verse groenten
20% kiemgroenten
10% Fruit
10% droge ingrediënten zoals zaden en kruiden
Daarnaast gebruik je lekkere toppings zoals :
fruit, noten, zaden & pitten of kijk naar onze Chop Toppers (ook afzonderlijk verkrijgbaar).
Salades kunnen zo eenvoudig of gecompliceerd zijn als je zelf wilt.

Rauwe biologische groenten zijn niet bewerkt. Ze bevatten alle vitaminen, mineralen en enzymen die nodig zijn voor een evenwichtige geestelijke en lichamelijke gezondheid van je vogel. Deze puur natuurlijke, onbewerkte voeding geeft het lichaam energie. Rauw voedsel is vrij van zuivel, suiker, additieven en bevat weinig complexe eiwitten. 

Introduceren

gezond-ontbijt-MOKYBird

Een salade kan er bij de eerste introductie voor je vogel erg onbekend uitzien. Dus ze hebben misschien wat hulp nodig om te beseffen dat het in feite lekker voedsel is!
Heeft je vogel een favoriete groente, fruit of noot? Meng dit dan door de mix. Als ze deze favoriete stukken uitkiezen, zullen er waarschijnlijk aan hun snavel andere ingrediënten blijven hangen en dit ook proeven.
Gooi niet-opgegeten salade altijd na 8 uur weg. Voor vogels die nog geen groente of fruit eten, kan de vertrouwde zadenmix door de salade worden gemengd. De hoeveelheid hangt af van de vogel.

Voor echt kieskeurige vogels; 3 delen zaad: 1 deel salade kan een startpunt zijn. Als ze eenmaal vertrouwd zijn met het nieuwe dieet, verminder dan geleidelijk de hoeveelheid zaad die je toevoegt en verhoog de salade.
Je zal waarschijnlijk merken dat ze aanvankelijk niet alles opeten. Maar na verloop van tijd gaan ze avontuurlijker worden. Geef geen buitensporige hoeveelheden waarbij je vogel uitsluitend favorieten kan uitkiezen en geen trek heeft in het nieuwe voer.
En probeer eens een andere manier van snijden (blokjes, reepjes, grove of fijne stukken). Textuur doet veel voor smaak- en eetervaring.

Ingrediënten:

Een kleine opsomming met eenvoudige ingrediënten die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor een lekkere salade:

Gehakte rauwe groenten

Broccoli, wortelen, venkel, rode biet, pompoen, paprika, bloemkool, maïs, pepers, komkommer, spinazie en kruiden.

Natuurlijke enzymen die worden aangetroffen in rauw plantaardig voedsel zijn essentieel voor een goede spijsvertering en een goede gezondheid.

Gekiemde zaden

Kiemen zijn zaden die zijn ontkiemd en die planten worden. 
Je vogel heeft eiwitten, mineralen, vitamines, lipiden (gezonde vetten) en koolhydraten nodig.
Denk maar aan het enorme aanbod aan vegetatie dat beschikbaar is in de natuurlijke habitat van je vogels. 
Er ontspruit altijd wel iets in de weelderige jungle. 
Papegaaien hebben in de natuur, op slechts een korte vlucht verwijderd, een rijk scala aan planten, zaden, spruiten, fruit, bessen, noten en meer tot hun beschikking. 
Hoe kun je dit overdadige dieet nabootsen? Door rauwe groenten, kruiden, fruit, granen, noten en natuurlijk kiemen aan te bieden. Wat valt er allemaal te spruiten? Granen, zaden en pitten, peulvruchten en noten.
Denk aan onder andere boekweit, kamut, quinoa, radijs, broccoli, bieten, groene erwten, linzen, aduki en mungbonen.Kiemen is een gezonde manier om de voeding van je papegaai te verbeteren. Gekiemde zaden zijn een zeer voedzaam ‘levend’ voedsel. Verse kiemen zitten vol met antioxidanten en voedingsstoffen. Kiemen voorzien je papegaai of parkiet van vitamine bommetjes die niet beschikbaar zijn in zaden of de meeste pellets. Kiemen bevatten veel van de sporenelementen, vitamines en enzymen die nodig zijn voor weefselherstel en een gezonde spijsvertering.

Veel voedingsmiddelen zijn giftig wanneer ze niet verhit worden. Dit zijn bijvoorbeeld: aardappelen, peulvruchten, eieren, alle soorten bonen, pastinaken, vis en vlees.

Droge ingrediënten

Deze worden in kleine hoeveelheden gebruikt om het vocht van de groenten op te nemen: havervlokken, chiazaad, lijnzaad, sesamzaadjes, biologische zaden en pellets.

Voorbeeld Recept:

2 wortelen
1 broccoli
1 middelgrote rode biet
2 pepers
2 paprika’s
½ kopje gekiemde zaden
handje havermout

Hak de ingrediënten fijn en meng alles door elkaar.
Top af met wat stukjes noot, sesamzaad of andere zaad/pitten (Chop Topper ) of heerlijke Kruiden & Bloemen Mix.

Eenmaal gemaakt, laat dan voldoende salade in de koelkast staan om te bewaren voor de volgende dag.
Vries de rest in porties in, die groot genoeg zijn voor 1-2 dagen. Afhankelijk van de grootte en aantal vogel(s), kun je dit doen in een ijsblokjes-bakje, kleine Tupperware bakjes of diepvrieszakjes.

Levend voedsel ofwel rauw voedsel is: fruit, groenten, verse groene kruiden, kiemgroenten, ongebakken & ongezouten noten, pitten en zaden in hun natuurlijke, onbewerkte vorm.

Hoeveelheden om te voeren:

Hangt uiteraard af van je vogel, maar als gemiddelde:
Grasparkiet / Agapornis: 1-2 theelepels
Valkparkiet / Conure / Halsband: 1 – 2 eetlepels
Edel / Kaketoe/ Grijze Roodstaart / Amazone: 2-4 eetlepels

.

Wil je nog een recept uit proberen?

Download dan DEZE gratis PDF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *